10 Adımda Telefon Pil Kullanımını Arttırın

“Root” yapılmamış Android tabanlı telefonlara aşağıdaki adımları uygulayarak pillerinin (şarj/şarz) daha uzun süre kullanılmasını sağlayabilirsiniz? Aşağıdaki yöntemler sayesinde sevgilinizle “şarjım bitti aşkom, ben seni arıcam” söyleminden sonraki kavga etmelere son verebilir, gece gezmelerinde konuştuğun o kızın numarasını alarak, sabah kahvaltı edebilirsiniz. 😕

Şunu bilmenizde yarar görüyorum, işlemci (CPU) ne kadar çalışırsa, ve ne kadar hızlı çalışırsa (başka bir deyişle ne kadar ihtiyaç duyulursa) enerjiyi de o kadar harcayacaktır. Bu sebeple, oyun oynarken telefonunuz ısınır. Telefonunuzu ısıtan işlemcinin iş yapmasıdır. İşlemci ne kadar az iş yaparsa o kadar az enerji harcayacak, yani pil kullanımınız bu doğrultuda azalacaktır. Alttaki görsellerde, sahibi olduğum HTC One M7’nin pil ömrünü görebilirsiniz. Yaklaşık olarak 2 günden fazla şarjsız kullanabiliyorum. Abartmıyorum, bazı günler yaklaşık 3 güne çıkıyor, kullanım sürem. Henüz kız arkadaşımla bu sebeple kavga etmişliğim yok 😕 Tavsiye ederim :

1. Gereksiz Uygulamaları Silin

boş yere telefonda duran, “nasılsa bir gün kullanırım” dediğiniz her programın, açılışta, kapanışta, ve gün içerisinde pil harcağını unutmayın. Ayrıca nerdeyse her ücretsiz programda reklam olduğunu düşünürsek, size internet verisi de kaybettirdiği sonucuna ulaşabiliriz. Bu sebeple, nadiren kullandığınız programları silmenizde fayda var.

2. Giriş Ekranı Sayısını Düşürün

ne kadar giriş ekranı, o kadar RAM, CPU ve dolayısı ile enerji olduğundan, pil kullanımını arttırmak için giriş ekranındaki gereksiz tablardan arının. Sıklıkla kullanmadığınız programları klasörler haline getirin. Araçlar, Oyunlar, Sosyal Medya gibi gruplarla, program iconlarını gruplayabilir, giriş ekranındaki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

3. Orjinal Program Kullanın

Orjinal olmayan hemen her programın içerisinde belli aralıklarla görünen reklamlar, ve belli zamanlarda uygulama çubuğunda gözüken bildirimleri vardır. Bu sebeple orjinal program kullanmak pil kullanımına doğrudan etki edecektir. 2-3 TL vermekten kaçınmanız, belki size daha pahalıya patlıyordur. 😉

4. Çok Fazla Reklam Gösteren Uygulamalardan Kaçının

Bazı programlar, diğerlerine oranla çok daha fazla reklam göstermektedir, bu sebeple bu tip programlar yerine alternatiflerini kullanmanızda yarar görüyorum.

5. Program Bildirimlerini Kapatın

Bazı programlar, reklam amacıyla size bildirimde bulunarak, sizin başka programlar indirmenizi, Facebook’ta beğenmenizi veya Google Play’de derecelendirmenizi isteyebilir. Bu tip programları “Uygulamalar – Program Adı – Bildirim gösterme” yolunu takip ederek pasif hale getirebilirsiniz. Bildirim geldiğinde, sesli uyarı vermesi ve bazen titreşmesi azaldığından, pil kullanımı ciddi derecede olumlu olarak etkilenecektir.

6. Arkaplan Verilerini Kısıtlayın

“Ayarlar – Kablosuz Özelliği ve Ağlar – Veri Kullanımı – Sağ Üst köşedeki 3 nokta menüsünden – Arkaplan verilerini kısıtla” yolunu izleyerek, gelmiş geçmiş bütün programların sizden izinsiz arkaplanda veri çalmasını engelleyebilirsiniz. Uyarı olarak “bazı programlar bu seçimden etkilenecektir” dese de, ekranı aşağı kaydırarak hangi programların arkaplanda veri alıp almaması  gerektiğini seçebilirsiniz. Ben seçmediğim halde, whatsapp, outlook ve skype tarzındaki uygulamalardan mesajlar ve bildirimler almaya devam ediyorum. Pil kullanımına çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.

7. Gereksiz SMS Mesajlarını Engelleyin

Gönderilen reklam amaçlı her SMS size, ses ve titreşim aracılığı ile enerji kaybettirmekte. Bu tip kısa mesajları engellemeniz, hiç olmazsa bu tip uyarılardan kurtulmanızı ve pil kullanımını arttırmanızı sağlayacaktır. Kısa mesaj listesinde, mesajın üzerine basılı tutup engelle seçeneğini seçmeniz, bu gönderenden SMS almamanız için yeterli bir yöntemdir.

8. Clean Master

Kesinlikle ama kesinlikle olmazsa olmaz bir uygulama. Hem ücretsiz, hem de arkaplanda gereksiz yere çalışan uygulamaları belli aralıklarla temizliyor. Sizin kapatmayı unuttuğunuz uygulama uzantıları için en iyi temizleme aracı. “Widget” özelliği sayesinde, tek tuşla verileri temizleyebilirsiniz. Her ekran açılışında refleks olarak bir kez dokunuyorum. Ayrıca ayarlarından “her ekran kapanışında temizle” seçeneğini işaretledim. Böylece ben telefon ekranını kapattığımda, otomatik olarak arkaplanda yer alan programlar kendiliğinden temizlenmiş oluyor. Clean Master – Google Play

9. Son Uygulamalar Menüsünü Temiz Tutun

Hemen hemen her telefonda bulunan “Son Uygulamalar” kısmındaki programları, itina ile temizleyin. Test ettiğim kadarıyla, son uygulamalar kısmında yer alan programlar size CPU ve RAM harcatıyor. Bu da pil kullanımına doğrudan etkili.

10. Custom ROM Kullanın

Telefonunuz sahip olduğu işletim sistemi, gereksiz bir çok özelliği de beraberinde getirir. Bu kullanılan gereksiz özelliklerin (servislerin) çıkarıldığı özel işletim sistemleri, pil kullanımına doğrudan etki eder. Android Revolution HD, bu işletim sistemlerinden en popüleri. Bu işletim sistemini, telefona kurmak için biraz teknoloji bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz, veya bu olaydan anlayan bir arkadaşınızı yemeğe çıkarabilirsiniz 😕

Bonus: 

Telefonunuzun kullanmadığınız özelliklerini kapatın. Kablosuz bağlantı gerekmediğinde, mobil veriyi açıp, kablosuzu kapatın. Bluetooth her daim açık kalmamalıdır, belli aralıklarla arama yaptığından pil kullanımını olumsuz etkiler. Ekran parlaklığını en düşük seviyede kullanın, veya otomatiğe alın, bırakın telefon ayarlasın. Evdeyken titreşim özelliği kapalı kalsın, sesle yeterli bildirim yapılabilir. Telefonunuz çekmediği uzayan durumlarda uçak moduna almanız, pil ömründe inanılmaz bir değişime etki eder.

1 sn şarjım biti…. 😕

Sanver: