En iyi Chrome Eklentileri 2020

Ben bu yazıyı, gerçekten kullandığım Chrome eklenti lerini (güvenlik sebebiyle hepsini değil) tanıtmak için yazıyorum. Oradan buradan aldığım, kopyala/yapıştır yazılardan olmadığını başından söyleyeyim. Aşağıda bulacağınız eklentilerin adresleri zamanla değişebilir, ama ben yine de bağlantı vereceğim; ve kısaca ne olduklarını, ne işe yaradıklarını anlatacağım. Arasından istediğinizi seçip kullabilirsiniz, hatta kullanmanızı da şiddetle tavsiye ederim.

Ghostery

Bu eklenti, adından da anlaşılacağı üzere, sizin internette daha gizli dolaşmanızı sağlamaktadır. Analytics ile alınan verilerden tutun da, online alışveriş sitelerinin sizin hakkınızda kaydettiği bilgilere, hatta bazı sitelerin sizin izniniz olmadan aldığı verilerinize kadar, her türlü abuk subuk verinin sizden alınmasını engelliyor. Dilerseniz, Analytics’de bile görünmez olabiliyorsunuz. Siteye gidip çıkıyorsunuz ama bunu site sahibi göremiyor, o kadar gizlilik veriyor. Bunun yanında site görüntüleme hızınızda, site içerisindeki scriptlerin çalışmasını engellediği için, artış sağlayabiliyorsunuz. En sevdiklerim arasında ilk 3’te olabilir.

ABP – AdBlock Plus

Bu eklenti de adından anlaşıldığı üzere, Youtube reklamlarından tutun da, bir site üzerindeki diğer “banner” tarzı reklamlara kadar, her türlü reklamı ve hatta istenmeyen alanı görüntülememenizi sağlıyor, bu sayede hem aradığınıza daha hızlı ulşalıyorsunuz, hem de yanlış yerlere tıklama olasılığınız azalıyor. Etik olarak ne kadar doğru tartışılır ancak hayat kurtaran güzel eklentilerden bir tanesi. İçerisinde çeşitli alt ücretsiz abonelikler var; bu abonelikler sayesinde, İngilizce veya Türkçe reklamlara göre engelleme sağlayabilirsiniz.

AdGuard AdBlocker

Bu eklenti, yukarıdaki 2 eklenti gibi, site üzerindeki gereksiz bir çok öğeyi bilgisayarınıza indirmeyi engelliyor, ve bu sayede ne reklam ne de istenmeyen bir alanı göstermiyor. Bu sayede yine hız takviyesi sağlıyorsunuz.

Ara not: Maalesef yukarıdaki 3 eklentiyi de kullanıyorum, birinin açığını diğeri, diğerinin açığını öbür eklenti kapatıyor. Hatta bu sayede bile %99 verim alabiliyorum. %100 verim veren, bırakın tek bir eklentiyi, eklenti kombinasyonunu bile ne yazık ki henüz bulamadım.

BitDefender Anti-Tracker

Yaptığım araştırma ve testler sonucunda bir çok virüs programı arasından Bit Defender’ın daha iyi olduğu kanısına vardım. Kaspersky veya Norton gibi popülerlerin aksine, %99,99 güvenilirlik veren bir bu programı buldum, ve bu sebeple de Chrome eklentisi ile tanıştım. Tek başına çalışıp çalışmadığını bilmiyorum, ama tavsiyem (Sakın Windows’a güvenip, virüs programsız internete girmeyin) Bit Defender’ı satın alıp, bu eklenti ile birlikte kullanmanızdır. Yaptığım iş dolayısı ile de, güvenliği olmayan bir çok site ziyaretini bu eklenti sayesinde kısıtlayabiliyorum. Bana, zararlı olabilecek bir çok siteye girmeden önce uyarı verdiği gibi, bazı sitelere istesem de giremiyorum. Indirdiğim verilerde bir sorun varsa, bu verileri indirmemi engelliyor, ki bu benim hayatımı bir çok defa kurtarmıştır. Neredeyse güvenilir bir kaynak artık kalmadı. Saçma sapan haber sitelerinde bile, haber sitelerinin haberi olmadan olsa bile, zararlı yazılım indirme çabalarına rastlamak, bilgisayarınıza giriş için denemelere rastlamak mümkün. Şiddetle tavsiye ederim!

FireShot – Capture Page

Bir sitenin tek tuşla tüm sayfa ekran görüntüsünü almanızı ve bunu pdf olarak kaydetmenizi sağlayan eklentidir. Bir bilgiyi, tasarımı, websitesini paylaşmanın güzel bir yolu. Aldığınız ekran görüntülerini PDF olarak tek tuşla kaydetmesi de oldukça kullanışlı bence. Aldığınız ekran görüntüleri üzerinde oynamalar yapmanız da mümkün.

Enable Right Click

Bazı sitelerde, kod çalmak için kullandığım bir eklenti. Bazı sitelerde sağ tuşa izin verilmez ve hatta bu konuda ciddi scriptler kullanılsa bile “Ultimate” modu sayesinde bu sorunu aşmamı sağlayan bir eklentidir kendisi. İşe girişte kullanılan testler ve hatta bazı tarayıcı destekli oyunlarda bile işe yarıyor. Duyurulur!

Mate Translate

Bu eklenti sayesinde, bir site üzerinde herhangi bir dilde bir kelime veya kelime grubunu, istediğiniz dile çevirebilirsiniz. Bir makale okurken veya farklı bir dilde haber okurken karşınıza çıkan, bilmediğiniz bir kelimenin anlamını, farklı bir tab açarak, Google Translate’e yazıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Bu eklenti sizi çok ciddi uçurabilir! Hız olarak…

Stylish – Custom themes for any website

Eğer ufacık bir kodlama bilgisine sahipseniz, herhangi bir websitesinin istemediğiniz bir bölümünü, o siteye özgü kod yazarak düzeltebilir, değiştirebilir ve hatta kaybedebilirsiniz. Tamamen dizayn amaçlı olup, bir çok sitede kullandığım inanılmaz kullanışlı bir eklentidir.

Başka eklentilerim olsa da, dediğim gibi güvenlik sebebiyle sizlerle paylaşamıyorum.

Altta da, yukarıda verdiğim bazı eklentilerin üzerinde yapılmış test verilerini bulabilirsiniz.

Extension Version Size Memory use Page load speed Web traffic
AdGuard 3.3.8 5.27 Mb ~100 Mb -27% -42%
uBlock Origin 1.24.4 2.53 Mb ~55 Mb -94% -69%
Ghostery 8.4.6 5.9 Mb ~100 Mb -88% -68%
Ad Remover 2.394 5.31 Mb ~75 Mb -90% -67%
AdBlock 4.5.0 3.36 Mb ~200 Mb -22% -28%
AdBlock Plus 3.7 1.21 Mb ~200 Mb -24% -41%
Adaware 2.0.3.7 2.79 Mb ~100 Mb -27% -44%
Adblock Fast 1.6.0 312 Kb ~50 Mb -28% -44%
Adblock Ultimate 2.394 4.04 Mb ~75 Mb -27% -32%
AdLock 0.1.24 1.35 Mb ~100 Mb -0.5% -4%
Windscribe 3.1.4 3.1 Mb ~75 Mb -28% -45%
NordVPN 2.15.2 775 Kb ~25 Mb -24% -40%

Bonus – Tüm dataya ulaşmak için tık: Chrome için En iyi AdBlocker Eklentisi Testi

Sanver: