TTnet ve Kazıklanan Mbit Sayısı

Şimdi bu yazıda hemen aklınıza Adil Kullanım Kotası saçmalığı gelebilir ama ne bu konu hakkında ne de Adil Kullanım Kotasını nasıl kaldıracağınız hakkında bir yazı okuyacaksınız. Okuyacağınız yazı her zamanki gibi kazıklanmak üzerine olacak, o konuda hem fikiriz. Öncelikle size bazı sayısal gerçeklerden bahsedelim. Bildiğiniz üzere bu bilgisayar ve çevresi biraz komplike; siz anlamayın diye bir çok özellik ve bu özellikleri isimlendiren bir çok terimden oluşmakta.

Bunlardan bi tanesi de internetin başlıca ölçüm birimi olan “Bit hızı” kelimesi. Bu aslında sanıldığı kadar basit bir kelime değildir, hani o reklamlarda gördüğünüz 1 MegaBit – 3 MegaBit sanıldığı kadar masum değil! Bit, siz teknoloji fakirlerinin anlayacağı dilde dijital veri tanesine verilen isimdir. Aslında daha derin anlamları var ama anlamazsınız diye hiç bahsetmiyorum. Dijital verinizi, ağ ortamında aktarmak için gerekli olan hıza da Bit hızı denmektedir. İşte o aşina olduğunuz “MegaBit” birimi buradan ileri gelmektedir. Bunu aklınızda tutun.

Diğer tarafta bir de,  kilo, mega, giga, tera, peta, exa, zetta, yotta, xona, weka, vunda, uda, treda, sorta, rinta, quexa, pepta, ocha, nena, minga, luma… diye ilerleyen birimler mevcut. Bunların kökeni sanırım yunanca.

Kilo = 1000

Mega = 1000²

Giga = 1000³

… diye ilerlemekte. Yani her bir birim, diğerinin +1 üzeri olacak şekilde ilerliyor. Sonu nereye gidiyor ben de bilmiyorum.  Bunu da aklınızda tutun.

Bir de elimizde Bit değeri ile ilişkili olan Byte değeri vardır ki, işler burada karışmaktadır. Kafanızı vermenize gerek yok, aşağıda yediğiniz kazığın Türkçe’sini açıklayacağım. 😕

1 kilobyte (K / Kb) = 2^10 bytes = 1,024 byte

1 megabyte (M / MB) = 2^20 bytes = 1,048,576 byte

1 gigabyte (G / GB) = 2^30 bytes = 1,073,741,824 byte

olarak hesaplanmaktadır.

Normalde TTnet ve diğer sağlayıcıların kullanmakta oldukları internet hız birimi olan MegaBit = 1.000.000 Byte edecekken, tüm bu yukarıdakileri birleştirdiğimizde aslında Mbit kelimesinin sayısal karşılığının 1.048.576 olduğunu görürüz.

Bu ne demek?

İnce bir matematiksel hamle ile, sahip olduğumuz küsüratlar yuvarlatılmaktadır. Bunu bir satışta yapıyor olsaydık, umrumuzda olmayacak, çünkü işimize gelecek olan küsüratlar, alıcı olduğumuz için karşımıza zarar olarak çıkmaktadır. Alacağımız hızın belli bir kısmını malesef TTnet ve diğerlerine kaptırmaktayız.

Örnek :

16 Mbit hızımızın, sayısal değerinin 16 x 1 Mbit = 16 x 1024 Kbit = 16.384 Kbit hızında olması gerekirken, yaptığımız indirme işlemlerinde görüldüğü üzere 15.000 Kbit küsürlerde kalmaktadır. Saniye de 1.6 Mb hızında indirme yapacakken, saniyede  1.5 Mb küsür hızında indirme yapmamızın sebebi budur.

Olay :

Tüm bu yazılanlara ek olarak, TTnet’in “16 Mbit’e kadar Sınırsız İnternet” kampanyasına başvurmuş biri olarak, hızımın 10 Mbit’i geçmediğini gözlemledim. Ultra teknolojik modemimden kontrol ettiğim kadarı ile, hızımın 11 Mbit civarında sabitlendiğini gördüm. TTnet müşteri hizmetlerini aradım. Aldığım cevap karşısında cidden şok oldum, bana 23 Mbit’e kadar hız desteğinde bulunan internet alt yapımın sadece 12 MBit’e kadar desteklediği ve telekom ile alakalı olduğunu, bu konuda bir şey yapamayacaklarını, hatta bunun rutin bir işlem olduğu söylendi. Bunun doğru olmadığını bağlı bulunduğum Telekom Santraline telefon açarak kanıtladım. Bana santranden, kopma yaşamadan, hiç bir sıkıntı olmadan 20 Mbit’e kadar hız alacağım söylendi. Bunu TTnet müşteri temsilcisine söylediğimde, işlemimi saniyeler içinde gerçekleştirip, konuyla ilgili tek bir kelime bile etmeden hızımı tam olarak 16.384 Kbit‘e çıkardılar. Modemimde yazan değer tam olarak budur!

Fakat bir diğer taraftan indirme hızımın ayarlanması, aynı pakette bulunan gönderme hızımın ayarlanmasına ve/veya düzeltilmesine yetmedi. Gönderme hızım 1 Mbit değerinde olması gerekirken, 800 Kbit yani yaklaşık 0.8Mbit olarak sabitlenmiş durumda. 0.2 Mbit gönderme hızımın hesabını kim verecek? 😕

Sonuç :

Zaten dünya para verip, dünyanın en pahalı internetini kullanıyoruz, Ping değerlerimiz yerlerde, sürekli problem yaşıyoruz, peki TTnet hızımızdan neden çalıyorsun? Zaten düşmüşüz bir de sen neden vuruyorsun? “1 Mbit-3Mbit için ne olacak ” diyebilirsiniz, o sizin koyunluğunuz/öküzlüğünüz olsun, ben parasını fazlasıyla verdiğim hizmetin, kendime düşen kısmını tam olarak almak istiyorum, bunun için de ne gerekirse yaparım.

Bugüne kadar benden aldığınız, çaldığınız bir kısım varsa helal etmiyorum TTnet, bunu da böyle bil!

Yerinizde olsam :

  • 2013 yıllarının son çeyreğinde TTnet’e telefon açar, hızımın peşine düşerdim! 😕
  • Size söyledikleri “santral desteklemiyor”, “alt yapınız müsait değil” yalanına inanmayın!
  • Mutlaka santralinize telefon açıp, alt yapınız hakkında bilgi alın, telefon hattınızın ölçüm değerlerini isteyin.
Sanver: