Saç nedir ?
Saç mı? Saç, insanda, baş üzerinde kafa derisi ya da saç derisi denen kısımda bulunan kıl kümesine verilen genel addır. Saç diğer kıl kümelerine göre daha hızlı uzar. Saçın, büyüme hızı ortalama günde 0,3 mm ile 0,4 mm’dir. Her saç kılının büyüme ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu için bir kıl büyürken diğer kıl dökülebilir. Ortalama bir erkek saç teli kalınlığı 0,03-0,04 mm dir. Yeni doğan bebeklerde bütün kıllar aynı devrede bulunur. Bu sebeple 2-3 haftalık bebeklerde aniden saç dökülmesi görülür. 6 aydan sonra saçlar yetişkinlerin saç düzenine uyar. Yaş, ırk, cinsiyet ve hormonların durumuna göre değişik saç şekilleri meydana gelir. Örneğin Afrikalı birinin saçları yaklaşık 3 kat dokudan meydana gelirken ve bu sebeple kıvrılmaya meyilliyken, bu oran Uzakdoğulularda 11 kata kadar çıkar ve saçlar düz olma eğilimi gösterirler. Yani işin genetik kısmı aşağıda yazılanları anlamanız için çok önemlidir.
Daha bilimsel olarak saç, embriyogenez sırasında mezenkim hücrelerinin dermis veya subkutan dokuya doğru, kıvrık bir şekilde uzamasıyla meydana gelen folikülden ‘tüy (veya kıl)’ adı verilen cansız gelişen uzantılardır.
Saç Dökülmesi :
Sizin saçlarınız dökülmüyor mu? O zaman yeteri kadar yaşlanmamışsınız demektir!
Erkek tipi kellik veya kadın tipi kellik olarak belli bir kalıpta dökülen saçlar kalıtımsal özellik gösterir ve kişi saç kaybını ortaya çıkaran genlere sahiptir. Erkekte, saç kaybı geni anne veya baba tarafından tek kişiden geçebileceği gibi, her iki ebeveynin tarafında da saç kaybı varsa, erkeğin saç kaybı yaşama riski çok yüksektir. Kadınlarda ise ebeveynlerden sadece birinde saç kaybı olması, kadında yüksek seviyede bulunan östrojen hormonu sebebiyle, saç kaybı yaratmakta etkisiz olmaktadır. Saç kaybına sebep olan diğer pek çok neden vardır, bunlar genetik ile karıştırılmamalıdır.
Yani saçı kesin olarak döken, ve bir daha çıkmamasını sağlayan kısım hormonaldir, bu da (dışardan iğne ve/veya haplar ile bir müdehale olmadıkça) kalıtsaldır/genetiktir. Saç Testosteron hormonunun aktif halinin, yani DHT hormonunun saç köküne (folikül) tutunması ile gerçekleşir. DHT hormonu, saç kökünün beslenmesini önler, nefes aldırmaz; saç zamanla zayıflar ve dökülür. “Ne kadar testosteron o kadar saç dökülmesi” midir? Hayır değildir, çünkü ne kadarının aktif olacağı genetiktir. Aktif olup olmayacağı da genetik olacağından, şimdiden ailede kime benzediğinizin araştırmasını yapmaya başlayın. Baba, dayı, amca, dede vs 😕
Buradan çıkarılacak 3 sonuç var :
- Erkeklerin kalıcı saç dökülmesinin sebebi Testosteron hormonudur.
- Kadınlarda saç dökülmesinin, erkeklere göre daha az olmasının sebebi Testosteron hormonunun daha az salgılanmasıdır.
- Sizin ailede kime benzediğiniz, ileride saçlarınızın akıbeti için bir ipucu verebilir 😕 .
Yani berberinizin söylediği, “abi saçların dökülüyor, jöle sürmeyelim” yalanına kısmen inanmayın. Eğer genlerini aldığınız, babanız, amcanız, dayınız, dedeniz vs. kel değilse, sizin de saçlarınız tıpkı O’nun gibi olacak ve dökülmeyecektir (veya O’nun döküldüğü yerlerden dökülecektir.) Bu sebeple jöleyi abartmadan kullanmanın ve kızları tavlamanın tadını çıkarabilirsiniz.
Peki ne zaman dökülür?
Dökülme zamanını kestiremiyorsunuz, neden? Çünkü tetosteron hormonu belli dönemlerde salgılanıyor; kabaca ergenlik başlangıç döneminde, ergenlik bitiş döneminde, Antrepoz/Menepoz başlangıç dönemlerinde ve bunların bitiş dönemlerinde denilebilir. Geniş bir ifade ile saçınız lise veya üniversiteye başlangıç zamanında döküldüyse ergenlik başlangıcından; üniversite bitiş döneminden 1-2 sene sonra döküldüyse (25-30’lu yaşlar civarı) ergenlik bitişinden ki bu dönemde saç dökülmesi çok görülür; yaşlandığınızı anladığınız ama işin bitmediğini düşündüğünüz zamanlar döküldüyse de Antrepoz kaynaklı hormon salgılanmasından dolayı saç dökülmesi yaşadığınızı söyleyebilirim 😕 .
Şehir Efsaneleri ve Açıklamalar :
Saçlarınızı kazırsanız, daha gür çıkar mı?
Dünyanın en saçma efsanelerinden biridir. Şimdi biri çıkıp bunu savunabilir, ölçümü olmadığı için ispat edemeyecektir ve çıktığına o kadar inanacaktır ki bilime karşı gelerek sizi bile alt edebileceğini sanabilir. Bu durumda yumuşak bir sopa yardımıyla kafasına hızlı bir şekilde vurun, belki bir faydası olabilir 😕 . Sonrasında saç dibinin, saç derisinin altında olduğunu hatırlatmanız ile büyük bir ampülü yakıp, kocaman bir balonu patlatmış olursunuz. Bu ne demek? şu demek : saçı büyüten ve uzatan, saçın altındaki folikül yapısıdır. O yapıyı değiştirmediğiniz sürece saçın daha gür çıkmasını engelleyemezsiniz. Sadece size daha gür çıkıyormuş gibi gelecektir. Saç miktarı ile, dışarıdan yapılan budama işleminin bir alakası olmadığını, buraya kadar yazıyı okuyan herkesin mantığının almış olması lazım 😕 . Çeşitli uzunluktaki ve henüz dökülmemiş tüyleri kökünden kesmek, tüylerin alttan gelen kısımlarının kalın olduğu için size daha gür çıkıyormuş izlenimi verebilir. Kestirmek/kazıtmak saç kökü sayınızı arttırmayacağından, gürleşme olacağını düşünmeyiniz, kendinizi kandırmayınız.
Jöle saç döker mi?
Evet döker, ama dökülen saç tekrar çıkabilen özelliğe sahip olabilmektedir. Bazı durumlarda saç dibinden kırıldığı için dökülmüş gibi algılanabilir. Jöle, saçı döken ve kalıcı olmayan saç dökme sebeplerinin toplandığı %10-20’lik dilimdedir.
Stres saç döker mi?
Evet döker, ama yukarıdaki maddede olduğu gibi %10-20’lik dilimdedir, ve dökülen saçlar, stres yaşamı ortadan kalktığında tekrar çıkabilmektedir. O kızı unut kardeşim, dönmez o bir daha. 😕
Kafanıza yumurta sürmek saç çıkarır mı?
Sanmıyorum, olsa bile yemenizi tavsiye ederim; dışarıdan deri altına etki edecek bir maddenin, yenerek içeriden deri altına ulaşması daha kısa zaman alacaktır; yumurta saç sağlığına iyi geliyorsa yemenizi tavsiye ederim ve inanın yumurta yerine, çok daha çabuk ve etkili yöntemler olduğunu biliyorum. Ayrıca kokusunun sorun olacağını şimdiden söyleyebilirim 😕
Saç dökülmesine karşı şampuan gerçekten işe yarıyor mu?
Saç şampuanları genelde saçın deri üzerindeki kısmının yıpranmış kısımlarını belli bir ölçüde düzeltebilir. Saç derisine nufus etmesi, hatta saç dibine ulaşması baya uzun zaman alacaktır, 1-2 aylık kullanımda bazı sonuçlar elde etsenizde, bu dökülme için etkili olmayacaktır. Mutlaka yararı olan etken maddeleri barındırıyordur şampuanlar, fakat kalıcı çözüm beklemeyin.
Saç dökülmesini nasıl önleyebilirim?
Hormonal şekilde dökülen saçların dökülmemesini ancak hormonal şekilde önleyebilirsiniz, ve/veya geciktirebilirsiniz. Bunlar için kesinlikle uzman doktorunuza başvurmalısınız. Stres, jöle veya kirliliğe bağlı etkenler için endişelenmeyin, hiç biri kalıcı dökülme değildir, dökülen/döküldüğünü sandığınız saçlarınız tekrar çıkacaktır, unutmayın kökü sizde!
Saç ekimi yaptırmalı mıyım?
Bence böyle çok seksisin, hiç gerek yok 😕